Tuesday, July 8, 2014

Genap setahun blog bersawang ;p

Salam 8 Ramadhan.

2 hari lpas 4 july genap satahun entry terakhir di tulis.Setahun ok x buat entry.entry terakhir psl pregnant 8 bulan.skrg ni bby yg aku prgnan dlu dh berusia 10 bulan dh pun.seingt aku la time ank 1st selalu je up entry baru psl ank.skrg hoho nan hado.bizi oii nk ngadap blog.

Kat opis kerja berlambak dh mcm pasar lambak.kt rumah pulak asal ank tdo aku pn nk tdo.ngntuk n penat giler kot jg ank dua ni.hahahaha.penat tp sgt berbaloi.tipu la klu x mngeluh tu..ade sje yg x kna.kesian abg selalu kna marah sejak ada adik ni.peace abg.haha.

Kami masih pjj.aku di sini engkau di sinun.uhuk.mmg bkn rezeki kami lg utk duduk skali.dh beli rumah sdri pn masih duduk berasingan T__________T.Banyak yg perlu dikorbankn klu pjj ni.plg utama tenaga,masa dan opkos la wang ringgit.DUGAAN.

Anak-anak pulak.abg dah berusia 2 tahun 7 bulan.klu ikut thun umur dia dh 3 tahun.lps raya nnti nk hntr dia skolah.biar bergaul ngn org skit.skrg dia mkin anti sosial.klu tmpt public sgt sng nk cntrol dsbbkn oleh perangai dia yg sgt takut pd org skliling dan seboleh bolehnya nk letak gam uhu kt tgn aku spya x tlpas.hoho..walaupn ada segelintir org kta itu sikap -ve kanak-kanak,tp bg aku itu aku pndg scra  +ve.at least kami sng nk cntrol .skrg mcm2 kes blaku.time mak2 shoping pn ank blh hilang kalau x dikawal pgerakan mereka.org jahat ada dmana-mna.aku sgt takut psl ni.uhuk.



Utk  perkembngan Haris ,laki aku selalu mempositifkan aku.klu ikutkan emosi mak2 aku nih slalu nk cmpare ngn ank org lain."abi,tgk tu ank dorg happy jer lari2 kt mall,ank kita rilek jer tgk dr jauh".."abi,tgk tu ank org smua pndai tu pndai ini..tp abg tu xde msa pn kita nk ajar tgk buku uwaaa".Laki aku slumber je kta..tu ank org ni ank kita.rilek ar..lagu jujurlah syg pn dia boleh igt zikir2 rilek je dia nyanyi tnpa miss satu word pn..ape de hal..haha.ikhlas aku nk btau laki aku mmg x bmnt sgt nk ajar ank awal2 ni.biar ank belajar dr sekeliling.aku sibuk nk bli buku transport la ABC la..123 la..pdhl ank aku xperlu pn mnde tu. tp smua dia dh ltk dlm kepala.dh boleh igt ABC 123 shapes Alif ba ta..25 rasul pn dia igt.klu tgk transport siap boleh bitau ape function nya..kdg2 aku ternganga.bila msa dia belajar..huhu.


Sebenarnya ank2 akan belajar melalui kita.setiap perkataan yg kita keluar dr mulut setiap perbuatan yg kita buat itu yg dia save dlm kepala.so jgn bckp yg bukan2 dan jgn melakukan aksi aneh dpn ank2.dia akn igt.huhu.bg aku msa plg berharga dgn ank2 adalh sblm tdo. sblm tdo biasanya aku akn bg abg msa utk critakan blik apa dia buat seharian umh mak tok(pngasuh).dia akn cerita sgt detail ok.satu persatu.dan sblm tdo tu jgk aku akan ajar dia doa tdo dan alfatihah.alhamdulillah stkt ni abg dh boleh bca wlpn kdg2 ada jgk sngkut.ayat dia klu x ingt "eh..saloh saloh"hahaha.

Ok ini pula cerita adik.Bissmillahirrahmanirrahim.cerita adik iman xpernah wujud lg dlm dunia blog.ok.disertakan maklumat peribadi beliau

Nama : Muhammad Fawwaz Iman Mohd Shahidan
T/L : 4 Sept 2013 / 9.20pg ( Tarikh genap setahun kami pjj ngn abi T_T)
T/L : Hospital Hulu Terengganu (X dan2 nk gi spital jauh walaupun laki bini ada panel private hospital hoho)
Berat : 3.27kg (aku ingt dia ni kecik sbb berat badan aku hnya 60++ msa nk beranak)


Nak beranak kn si iman ni byk plak cerita.ingtkn dh nk beranak week 38..dh siap warded di Kuala Tereangganu Specialist (KTS) rupanya aku cirit birit.hihi.tggu punya tggu msuk week 40 ttp x branak jgk.rupa2nya overdue 5 hari.pg tu sblm subuh rsa perut mngeras smcm.x sakit.btau parents rsa MACAM nak beranak.mls nk berharap sgt.sbb kuat main2 iman ni.parents nsihat better g spital.dorg nk hntr kt hospital panel aku..tp aku malas.kesian nk hntr jauh2.aku kta hosp dkt2 sudah..pegi la aku ke HHT.doc kta jln dh tbka 3cm.huhu.hsben pn dh btolak dr kntn.kol 6 pg stat mile cntrction.mak ayh aku srh blik umh ( dkt la ktakan) hihi.mereka bkerja mcm biasa.aku rilek duk spital sorg diri smbil lyn blues cntrction .dlm kol 8 pg aku dh rsa mcm skit mmg sah nk branak.kol 8.30 laki aku smpai.salam cium2 tgn..guard nmpak..dia kta bukan wktu mlwt.gedauttt.(ni yg aku stress klu nk branak di spital gov ni) uwaaaa..

aku pn terkedek kedek thn skit prut pegi bilik cek jln.utk pngetahuan smua, HHT hanya ada 4 org patient msa tu.mmg heaven gile,mmg jauh beza ngn HSNZ yg mmg aku serender nk pegi lg.huhu.misi mmg baik.ko ckp nk cek jln..dorg akn ikut.klu kt HSNZ siap mrh2 lg klu pndai2 ko nk cek jln..kjp2 cek kjp2 cek..xboleh ktanya..ikut prosedur..huhu

So aku cek jln. misi btau msa sdh tiba..msuk labour skrg.aku siap bjln msuk labour room pkul 9 pg..ttba kol 9 .20 aku tbaranak mcm tu jer.beranak kali ni aku rsa mcm nk terberak je.haha.laki aku pn xsmpt msuk.misi kol xdpt.laki aku solat dhuha time tu.laki aku dtg blik misi kta dh branak..wahhh bhgianya rsa..xperlu dh aku paut leher dia kuat2 mcm branak haris dulu,yeah aku bjya!


Ni time baru smpai.nak cek jln kali pertama

9.20Pg Keluar la bayi ni.aku tgk msa dia lahir tu dh mcm
bayi yg besar.lma sgt kot duk dlm perut.hoho

Hari ke 2

Mcm haris msa kecik je ;)

Sekarang dh jd mcm ni.michellin ;)
\

Aku beranak 2 

ni lg boss dr abg.jtuh ckit2 mne ade nangs.lg lasak dr abg.tp..klu
dia dmm bersiap sedia la x tdo mlm..menangis ajer..

IMANGG.senang beranak jntina sama ni,recycle je brg abg.muhehe..
nsib la ko imangg


recycle serba serbi yg abg.abg jgk dpt serba baru sentiasa ;p



Baju abg setahun semua i dh boleh pkai .pdhl umor sy time ni
 bru 7 bln kot

seksi auwww

Wokes..bersempena bulan romadhon ni,aku nk ucpkn selamat berpuasa esp bg ibu2 yg bf mcm aku. tmbh plak x sahur.lembek ko!! klu ikut napsu nk je aku bbka..tp teringtkn time nk gnti puasa nnti..ya ampun bkn main liat lg, aku cekal kn hati..puasa dgn seikhlas ikhlas nya ;)

Nanti update lg..thn dpn pulak gamak nye..haha


1 comment:

Dewi Aja said...

Hello Blogger!
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)